Pandemi Süreci ve Değişen Alıcı İhtiyaçları

Günümüz koşullarında tüm dünyayı etkisi altına alan sağlık krizleri ile birlikte ekonomik krizler de ayni orantıda tırmanmaya devam ediyor. Ekonomilerdeki dalgalanmalara rağmen, emlak’ın geleneksel bir yatırım aracı olduğu  ve kriz zamanlarında fırsatları beraberinde getiren bir piyasaya sahip olduğu için yatırımcılar yatırımlarını gayrimenkule yönlendirmeyi tercih ediyorlar. 

Yatırımcılar değişen piyasa trendlerini herkesten önce algılamalı ve analiz etmelidir. Emlak piyasası dayanıklılığından dolayı yıllar içerisinde küçük çaplı ekonomik dalgalanmalar, siyasi değişiklikler veya olağan dışı çevresel faktörlerden en az şekilde etkilenerek uzun vadeli yatırımların merkezi olmuştur.

Önümüzdeki birkaç yıl (1-3) içerisinde emlak piyasasının; emlakçıların çalışma sistemleri, yatırımcıların ve insanların satın alma tercihleri de dahil olmak üzere birçok değişiklik göstermesi beklenmektedir.  Dünya çapındaki sağlık krizi ile birlikte, özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan insanların ihtiyaçları da değişmektedir. Yatırımcılar insan ihtiyaçlarının nasıl ve neye göre şekillendiğini algılayıp, yatırımlarını bu yönde devam ettirmelidirler.

Yaşanabilir alan ihtiyacının artması

Son bir yıl içerisinde, tüm bireyler elinden geldiğince sağlıklarını evlerinde kalarak korumaya çalışıyorlar ve böylelikle yaşam alanları içerisindeki alan ihtiyacı geçirilen zamanla doğru orantılı olarak artıyor.  Özellikle çocuklu ailelerin, evleri içerisindeki alanı yaşam, eğlence, iş, çalışma, spor, okul ve oyun alanı olarak düzenlemeleri gerekiyor. Değişen ve artan ev içi ve dışı alan ihtiyaçlarından ötürü bu tip aileler kendilerine daha geniş konut arayışına girmiştir. 

Verimli iş alanı ihtiyacı

Salgından dolayı ekonomide oluşan dalgalanmalardan ve belirsizlikten ötürü, iş dünyası da daha küçük ölçekli işyerlerine yönelmektedir. Bu tip işyerlerinin daha az yatırım ile daha çok verimlilik sağlaması şu an aranan özelliklerden biridir. Bunlara ek olarak; iş dünyası daha kısa süreli kiralamalar ve daha ekonomik yönetilebilen gayrimenkul fırsatlarına yöneliyor. 

Park ve bahçelerin önemi

İnsanların pandemi sürecinde evlerinde daha fazla zaman geçirmesi, açık alanlara olan ihtiyacı ciddi oranda artırmış ve çok önemli bir faktör haline getirmiştir.  Önceleri park yanındaki binalar, olmayan binalara göre daha fazla tercih edilirken şu an kesinlikle ilk tercihlerden biri olarak değişmiş ve bu hem alıcılar hem de kiracılar için öncelik haline gelmiş bir olmazsa olmaz olmuştur. Birçok araştırmaya göre yeşil alan hem insan hem de toplum sağlığı için büyük önem taşımaktadır.

Sağlık ve huzur veren binalar

Bireylerin sağlığını ve huzurunu düşünen geliştirici firmalar yatırımcıları kendilerine çekecektir. Her geçen gün artan yeşil alan ve dış yaşam alanlarının önemi, bahçecilik alanları, evcil hayvan parkları veya açık hava aktivite ve etkinlik alanları gibi olanakların alıcılar tarafından çekici bulunacağı öngörülmektedir. 

Şehir dışlarına artan talep

Büyük şehirlerde yaşamak yerine insanlar artık şehir dışına, daha uygun fiyatlı ve daha geniş yaşam alanlarına ilgi göstermektedir. Pandemi dolayısı ile, geçtiğimiz yıllarda da popülerliğini artıran uzaktan çalışma trendi bu tip fırsatları daha olası kılıyor. Şehir dışında yaşamanın en büyük avantajları ise temiz hava, dingin bir yaşam ve daha mutlu bireyler.